flag-sk flag-en

Kmalu v prodaji


bankarium

Pokaži več...

Nove izdaje


bankarium

Pokaži več...

0 Euro Souvenir
BANKARIUM, LJUBLJANA

bankarium

Delaj, zbiraj, množi. Čebela in čebelji panj na slovenskih tleh od nekdaj simbolizirata hranilništvo in varčevanje. Zato ju poleg znamenite secesijske stavbe Bankariuma najdete tudi na muzejskem spominskem bankovcu.

Bankarium je muzej bančništva, kateri predstavlja bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 do danes.

Ker ima denar v našem življenju pomembno vlogo, Muzej bančništva Slovenije prav zato v svojem bistvu nosi željo približati pomen denarja, bank in bančnih praks mladini in odraslim.

Znamenita secesijska stavba katero najdete na motivu bankovca je stavba nakdanje Mestne hranilnice ljubljanske. Stavba je igrala zelo pomembno vlogo v zgodovini Slovenskega bančništva in tudi v trgovsko-poslovnemu razvoju tega dela središča mesta. Do danes v njej tudi še vedno hranijo orginalni več kot 100 let stari sef. V katerega lahko ob obisku tudi vstopite in si ga ogledate.

Bankarium je nastal in je tudi danes voden pod okriljem NLB. Letos ob 150 obletnici Čebelarske zveze Slovenije je NLB tudi njen generalni sponzor. To je tudi dodatni razlog zakaj na samem bankovcu najdete tudi našo čudovito Kranjsko čebelo.

Bankovec bo ekskluzivno v omejeni količini 2900 kos na voljo za prodajo v Bankariumu na naslovu:
Čopova ulica 3
1000 Ljubljana
Slovenija

Motiv: BANKARIUM, LJUBLJANA
Serija: HEAB
Različica: 2023-1
Količina: 3 000 kos
Začetek prodaje: 27.10.2023
Prodajno mesto: Bankarium, Čopova ulica 3, 1000 Ljubljana, Slovenija, bankarium@nlb.si Cena: 6,- €